Types kredietkaarten?

Kredietkaarten worden over het algemeen bij de meeste banken aangeboden. De grotere banken zoals ING, Belfius, KBC of BNP Paribas Fortis hebben allemaal een eigen systeem van kredietkaarten, meestal onder een eigen naam. Kleinere banken als Argenta of Axa hebben echter evengoed een kredietkaart. En spelers als Citibank hebben zich zelfs intensief toegelegd op het aanbieden van kredietkaarten: zij hebben een vrij ruim aanbod.

Al die kredietkaarten zijn echter onderliggend aangesloten bij een netwerk dat kredietkaarten uitgeeft. Elke kaart, bij welke bank je die ook hebt gehaald, is in wezen een MasterCard, Visa of American Express kaart, om meteen de grootste spelers te noemen. En deze netwerken hebben eigenlijk maar één product binnen de kredietkaarten.

KredietkaartenHoe komt het dan dat er toch zoveel verschillende kredietkaarten zijn, die allemaal aparte voorwaarden hebben? Elke bank mag zelf die voorwaarden bepalen. Zij maken dan vaak verschillende kaarten met verschillende voorwaarden, om de klant zo te kunnen laten kiezen wat voor hem of haar het interessantst is.

Kredietkaarten verschillen meestal op een aantal gebieden. Het komt erop aan te kiezen voor wat jij nodig hebt.

    De jaarlijkse kosten zijn een vast bedrag dat moet worden betaald voor het gebruik van de kredietkaart. Bij de ene kaart is dat een pak meer dan bij de andere kaart. Er zijn zelfs kaarten die gratis zijn in gebruik. Meestal zit het verschil in de extra diensten die geboden worden.
  • De mogelijkheid tot gespreid betalen bestaat bij de ene kaart wel en bij de andere niet. Er zijn kaarten waar het totaal automatisch van de rekening afgaat die gekoppeld is. Anderen sturen dan weer een afrekening die jij betaalt wanneer het je past.
  • De limiet is het maximum bedrag dat je maandelijks kan uitgeven met de kaart. Dit verschilt ook van kaart tot kaart.
  • De rente is ook verschillend. Hiermee krijg je niet te maken wanneer je elke maand mooi je totale uitgaven betaalt, maar als je kiest voor gespreid betalen, komt er uiteraard een interest bovenop.